Keringen

De opgave Dijken en Keringen gaat over de bescherming tegen overstromingen vanuit zee en het voorkomen van wateroverlast in de achterliggende gebieden. We hebben drie soorten keringen:

  • De primaire keringen. Dat zijn 180 kilometer aan dijken rond het vasteland en op de drie waddeneilanden Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog die wij in beheer hebben. Zij beschermen inwoners tegen de zee en overstromingen.
  • De regionale keringen. Dat zijn 3.200 kilometer aan polderdijken die het water van de Friese boezem keren. Zij beschermen de achterliggende steden, gebieden en polders tegen overstroming.  Ze zijn in eigendom van inwoners/grondeigenaren. Wij inspecteren elk jaar tijdens de najaarsschouw of ze nog veilig genoeg zijn
  • De lokale keringen. Dat zijn dijken die grondgebruik beschermen. Wetterskip Fryslân heeft bijna 700 kilometer lokale waterkeringen in beheer.​​​​​​​

Gedurende de levensduur van een dijk neemt de veiligheid ervan af door veroudering, hogere waterstanden en het veranderende klimaat. Als waterschap hebben we de wettelijke plicht om de dijken veilig in stand te houden.

 

De veiligheidsnormen die bij de beoordeling worden gebruikt zijn in 2017 vastgesteld. Op basis hiervan wordt berekend wat de kans is op een overstroming en wat daarvan de gevolgen zijn. Die zijn afgemeten aan de verwachte situatie in 2050, waarbij onder andere wordt gerekend met het aantal inwoners en de economische waarde van het achterland.

De opgave is om de ambities van het bestuur te realiseren door de afspraken hierover na te komen. Deze ambities en afspraken staan verwoord in de Kaderbrief, de Begroting en het meerjarenperspectief.

Link naar onze beleidskaders: Beleidshuis - Beleid - Veilig (sharepoint.com)

 

Binnenkort tref je hier de te downloaden bestanden aan.