Informatie die je nodig hebt voor een verzoek om het waterpeil te wijzigen
Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor het vaststellen van de waterpeilen. Dat doen we in zogeheten peilbesluiten. Daarin staat hoe hoog het waterpeil is in een gebied. Dat besluit houdt rekening met verschillende belangen en met wat er in het gebied gebeurt. Wil jij het waterpeil ergens in Friesland of het Groninger Westerkwartier wijzigen? Dan kun je bij ons een verzoek indienen. Op deze pagina vind je alle informatie over de procedure en informatie die je moet aanleveren.
Doorlooptijd en verantwoordelijkheden
De procedure voor het (gedeeltelijk) aanpassen van het peilbesluit duurt meestal een half jaar tot een jaar. Jij bent verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste en volledige informatie. Hoe compleet je informatie is, bepaalt hoe snel de procedure gaat. Als de aanvraag niet compleet is, kan de procedure stoppen en duurt het proces langer.
Kosten herziening peilbesluit
Voor de procedure brengen we kosten in rekening. De prijzen worden elk jaar vastgesteld (door het Algemeen Bestuur) en vind je op deze pagina. Extra onderzoekskosten om het peilbesluit verder te onderbouwen moet je zelf betalen.
Stem af met een medewerker van Wetterskip Fryslân
We raden je aan om te overleggen met iemand van Wetterskip Fryslân voordat je de aanvraag indient. Het is beter om dit zo vroeg mogelijk te doen. Als je geen contactpersoon hebt, kun je het contactformulier invullen. Dit formulier vind je aan de rechterkant van deze pagina.
Wanneer met een peilwijziging sowieso niet?
Om teleurstelling te voorkomen willen we je erop wijzen dat een peilwijziging niet wordt toegestaan als de functie van het gebied niet is veranderd. Er zijn wel uitzonderingen, zoals het verhogen van het peil in veenweidegebied. Kijk hiervoor in hoofdstuk 3 van de Nota Peilbeleid, onder het kopje ‘Gewenst peilbeheer’. Zodra een aanvraag wordt ingediend moeten de leges worden betaald, ook wanneer op de aanvraag een negatief besluit volgt.
Vergunning aanvragen voor extra werk
Om een peilwijziging door te voeren, moet je vaak ook werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld een dam aanleggen, een duiker plaatsen of een stuw bouwen. Hiervoor heb je een vergunning nodig van het waterschap. Meer informatie hierover staat op onze website.
Welke informatie hebben we van je nodig?
Wij moeten weten of er genoeg rekening is gehouden met de andere functies in het gebied. Daarom vragen we je om het ‘format toelichting partiële herziening’ in te vullen en kaarten aan te leveren. Het invulformat vind je aan de rechterkant van deze pagina. Daarin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- De aanleiding voor het aanpassen van het peilbesluit.
- Hoe je de omgeving hebt betrokken (participatie). Hiermee bedoelen wij dat je inwoners, bedrijven, andere overheden en organisaties vroegtijdig bij het plan betrekt.
- De gebiedskenmerken.
- Een beschrijving van de voorgenomen peilwijziging.
- De gevolgen van de peilwijziging op het watersysteem.
- De gevolgen voor het gebruik van het gebied. Als de peilwijziging komt door een gewijzigde functie of als het gaat om een grote oppervlakte, kan extra onderzoek nodig zijn. Als je hierover wilt overleggen, kun je contact opnemen met je contactpersoon of vul het contactformulier in. Als andere belanghebbenden nadeel hebben van de peilwijziging, dan moet je onderzoeken hoe je dat kunt verminderen of voorkomen. Bijvoorbeeld: een boer kan last hebben van een hogere waterstand in een sloot langs zijn land. In dat geval moet je afspraken maken met de eigenaar van dat land en maatregelen nemen om het probleem op te lossen.
- De gevolgen voor archeologie, cultuurhistorie, landschappelijke waarden, recreatie, flora, fauna en biodiversiteit en milieu.
- Of het plan past binnen het beleid, zoals de Nota Peilbeleid, het Waterbeheerprogramma en de Blauwe Omgevingsvisie.
Naast het ingevulde format, lever je ook de volgende kaarten aan:
- Een kaart met de huidige peilensituatie.
- Een kaart met de gewenste peilensituatie.
- Een kaart met de inrichtingsmaatregelen die nodig zijn om de gewenste peilensituatie te realiseren.