1EILAUN presenteert concept voorkeursalternatief en toekomstbeeld voor dijk- en duinversterking op Schiermonnikoog

  • geplaatst op 06 juni 2024 om 09:25

Het concept voorkeursalternatief voor de dijk- en duinversterking op Schiermonnikoog werd deze week aan eilandbewoners en andere geïnteresseerden gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst en fietstochten. Ook was er een presentatie over het concept toekomstbeeld met als centrale vraag: “Hoe laten we ons eiland meebewegen met de invloeden van de natuur?”.

Over enkele jaren starten we met het versterken van de dijk en delen van de duinen op Schiermonnikoog. De dijk is over een lengte van vier kilometer voornamelijk afgekeurd op de grasbekleding aan de zeezijde. Daarnaast is het zandvolume op een aantal delen van de duinen onvoldoende.

Buitenwaarts versterken en dynamisch duinbeheer

De afgelopen periode is er samen met eilanders, (eilander-)organisaties en overheden in ontwerpateliers toegewerkt naar het concept voorkeursalternatief voor de dijk- en duinversterking. Ook is er gekeken of andere projecten en initiatieven op het eiland meegenomen kunnen worden in de dijk- en duinversterking. Deze staan beschreven in het projectenboek.

1EILAUN heeft de wens om de dijk buitenwaarts te versterken. Duurzaamheid is hierin een belangrijk aspect. De dijk moet in de toekomst uitbreidbaar zijn om in te kunnen spelen op klimaatveranderingen. Dynamisch beheer speelt de hoofdrol in het voorkeursalternatief voor de duinen. Deze variant van duinbeheer biedt de mogelijkheid om natuurherstel hand in hand te laten gaan met waterveiligheid.

Een veilig en duurzaam Schiermonnikoog

De keuzes die we vandaag de dag maken vormen de basis voor de toekomst. Een toekomst waarin inzichten over het klimaat kunnen veranderen. 1EILAUN wil de dijk en duinen daarom zo versterken, dat er later op voortgebouwd kan worden zonder spijtmaatregelen. Samenwerken met de natuurlijke dynamiek van het Wad en gebruik maken van zand en slib uit de zee staan daarin voorop. Zo sluiten de dijk en duinen naadloos aan op de natuur en haar omgeving. In het concept toekomstbeeld is een aantal richtingen beschreven om dit te realiseren. Elke richting bevat maatregelen die bij een zekere mate van zeespiegelstijging genomen moeten worden. Een aantal maatregelen is meegenomen in het concept voorkeursalternatief. Gaandeweg kan er indien nodig naar een andere richting worden overgestapt.

De volgende stappen

Het concept voorkeursalternatief en toekomstbeeld wordt woensdag 12 juni gepresenteerd aan de stuurgroep van 1EILAUN. Daarin worden de reacties van de informatiebijeenkomst afgelopen woensdagavond meegenomen. Vervolgens legt men de plannen aan ons algemeen bestuur voor. In de maanden die daarna volgen wordt de planuitwerkingsfase voorbereid. Dit is de fase waarin 1EILAUN samen met eilandbewoners de plannen uitwerkt tot een gedetailleerd ontwerp voor de dijk en duinen op basis van onder andere vergunbaarheid en haalbaarheid.

Gebiedsgerichte aanpak 1EILAUN

1EILAUN is Schiermonnikoogs voor 1EILAND. Onder deze noemer werken organisaties de komende jaren aan het versterken van de dijk en delen van de duinen op Schiermonnikoog voor een veilige toekomst. Een dijk- en duinversterking op het eiland voorbereid, in nauwe verbinding met iedereen die er woont, werkt en onderneemt. Eilanders, overheden en (eilander-)organisaties brengen als één team belangen samen en zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen, waarbij oog is voor onder andere natuur, landbouw en recreatie. Meer informatie vind je ook op www.1EILAUN.nl. 

Frank Jorna, lid van het dagelijks bestuur Wetterskip Fryslan, heet bewoners en geïnteresseerden welkom.jpeg

Frank Jorna, lid van het dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân, heet bewoners en geïnteresseerden welkom