Elianne Sijpkes nieuwe jeugddijkgraaf Wetterskip Fryslân

  • geplaatst op 16 oktober 2024 om 09:03

Dinsdagavond 15 oktober is Elianne Sijpkes (15) uit Franeker geïnstalleerd als jeugddijkgraaf tijdens de vergadering van ons algemeen bestuur. Zij krijgt de komende twee jaar een rol bij het betrekken van jongeren bij het ons werk. Daarnaast vertegenwoordigt ze ons in het landelijk Jeugdwaterschapsbestuur. Elianne Sijpkes volgt Merel Tesselaar op.

Dijkgraaf Luzette Kroon is blij met de rol van de jeugddijkgraaf. ‘Wij hebben de aarde te leen van onze toekomstige generaties. Het is onze plicht om onze waterrijke provincie ook voor toekomstige generaties leefbaar en bewoonbaar te houden. Samen met inwoners, organisaties en overheden. Daar willen we de jeugd graag actief bij betrekken.'

Waterbewustzijn vergroten

De nieuwe jeugddijkgraaf gaat aan de slag om jongeren in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier bewust te maken van het belang van goed waterbeheer in hun omgeving. Bijvoorbeeld door het geven van gastlessen, het bijwonen van evenementen en bijeenkomsten over watervraagstukken en via social media (Instagram).

Jeugddijkgraaf Elianne Sijpkes

De nieuwe jeugddijkgraaf komt uit Franeker en zit op het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. Elianne Sijpkes: ‘Waterbeheer is veel in het nieuws door het veranderende klimaat. In Nederland hebben we de luxe dat we, ondanks dat we onder de zeespiegel leven, onze voeten nog droog kunnen houden door de dijken. Maar je ziet ook dat het soms mis gaat, zoals bijvoorbeeld in Limburg, vanwege de extreme hoeveelheid neerslag. Het is daarom heel belangrijk dat de nieuwe generatie weet hoe belangrijk het is hoe we met water omgaan. Daar wil ik jongeren graag bewust van maken’.

151024JS1740-1.jpg

151024JS9951-2.jpg

Dijkgraaf Luzette Kroon en de nieuwe jeugddijkgraaf Elianne Sijpkes 
Foto: Persbureau Het Hoge Noorden

Opvolger Merel Tesselaar

Elianne Sijpkes volgt Merel Tesselaar op. Zij was afgelopen twee jaar juniordijkgraaf en kijkt terug op een leerzame periode. Merel Tesselaar: ‘Er is niets mooier dan een kijkje te nemen in de keuken van de wonderlijke wereld van water. Nu mijn studie is afgerond en ik aan het werk ben neem ik nog iedere dag waardevolle lessen mee uit mijn tijd als juniordijkgraaf. Er staat ontzettend veel te gebeuren komende tijd. Wat ik vooral wil meegeven aan Elianne: Geniet! En grijp iedere kans, excursie, symposium mee. Niets is teveel en er valt ontzettend veel te leren'.