Succesvolle editie Skjin Wetter 2024: 860 km Friese wateren zwerfafvalvrij!

  • geplaatst op 15 oktober 2024 om 09:43

In de week van 5 t/m 12 oktober 2024 heeft de Friese Milieu Federatie (FMF) samen met Wetterskip Fryslân, Omrin, gemeenten en ruim 2.000 vrijwilligers met succes de 8e editie van Skjin Wetter georganiseerd. In de negen Friese gemeenten, Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke, werd dagelijks gewerkt aan het schoonmaken van de wateren en oevers. De hele week stond in het teken van bewustwording en actie tegen zwerfafval in onze Friese wateren. 

Opruimacties door de hele provincie 

Vrijwilligers gingen aan de slag met kano’s, SUP’s, bootjes en sterke magneten om afval uit het water te verwijderen. Waterscoutinggroepen, duikers, kanoverenigingen, scholen, SUPscholen, bedrijven en buurtbewoners deden enthousiast mee en staken de handen uit de mouwen. Dankzij de gezamenlijke inzet van meer dan 2.000 deelnemers is 860 kilometer aan Friese waterwegen zwerfafvalvrij gemaakt. 

Impact van ons gedrag op het oppervlaktewater 

Naast de opruimacties is er ook veel aandacht voor het effect van ons eigen gedrag op de kwaliteit van het water. Wat we thuis door het toilet of de gootsteen spoelen, zoals medicijnresten en microplastics uit verzorgingsproducten of synthetische kleding, kan niet altijd volledig door de rioolwaterzuivering worden gefilterd. Dit heeft een directe impact op de kwaliteit van ons oppervlaktewater. 'We hebben allemaal schoon water nodig. Voor mensen, plant en dier, voor de natuur en de landbouw', aldus dagelijks bestuurder Monique Plantinga van Wetterskip Fryslân. 'Iedereen kan een bijdrage leven aan schoner water. Lever oude medicijnen in bij de apotheek, verwijder de vlooienband als je je hond laat zwemmen, leeg het boottoilet niet in het water maar bij een inzamelstation. Zelf kunnen we veel doen.'

Kaderrichtlijn Water

Naast de acties en bewustwording sluit Skjin Wetter aan op de Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese richtlijn die streeft naar schoon en gezond water in alle lidstaten. Nederland moet voldoen aan de KRW-doelstellingen voor 2027, maar er is nog veel werk te verzetten. Er is een gezamenlijke aanpak nodig tussen overheden en gebruikers om de waterkwaliteit te verbeteren, alsdus Lemke Statema, projectleider van Skjin Wetter.  

Skjin Wetter 2024 was een groot succes dankzij de samenwerking tussen de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, Omrin en de Friese Milieu Federatie. Samen zetten we ons in voor een schoner Fryslân, niet alleen tijdens deze week, maar ook in de toekomst. 

Voor meer informatie over Skjin Wetter, ga naar samenfryslanschoon.frl/skjinwetter. 

Opening Skjin Wetter Súdwest Fryslân Sneek met dagelijks bestuurder Monique Plantinga
Opening Skjin Wetter in Sneek door dagelijks bestuurslid Monique Plantinga

Skjin Wetter 2024 De Fryske Marren - Lionsclub Sneek - man op sup
Lionsclub Sneek ging met sups op het water om afval te zoeken.