Update PFOS in Jelsumer Feart 27 juni 2024: zomeronderhoud omgeving Jelsum

  • geplaatst op 27 juni 2024 om 11:51

Wetterskip Fryslân heeft in de Jelsumer Feart, Lytse Feart en directe omgeving hoge waarden PFOS (PFAS) aangetroffen in de waterbodem (slib). Nu het mooier weer wordt en de buitentemperaturen stijgen, groeien ook de planten in de watergangen volop. Om een goede aan- en afvoer van het water te blijven garanderen, verwijderen (hekkelen) we op dit moment de begroeiing uit bepaalde sloten. Dit noemen we zomeronderhoud. Eind juli is het hekkelen naar verwachting klaar.

Het onderzoek naar de kwaliteit van de waterbodem in de omgeving van de Jelsumer Feart en Lytse Feart loopt nog. Van een groot aantal watergangen hebben we inmiddels de kwaliteit van het bodemslib in beeld. De watergangen die we nu hekkelen met een maaiboot vanaf het water of trekker vanaf de kant, staan op de onderstaande afbeelding weergegeven met een rood of paarse gestippellijn.

Slib veilig op de kant of afgevoerd

Bij deze sloten leggen we de begroeiing op de kant. In dit gebied is er op basis van de tot nu toe bekende onderzoeksgegevens op andere locaties genoeg reden om het slib veilig op de kant te zetten. Het gaat hier om een ander peilgebied dan het gebied rond de Jelsumer en Lytse Feart en het ligt op zo’n afstand van het verontreinigde gebied dat we hier geen PFOS-verontreiniging van het bodemslib verwachten. Op het traject ten zuiden en westen van Jelsum, dat is ingekleurd met een zwarte lijn, voeren we de hekkelspecie af, omdat we weten dat het slib hier verontreinigd is.

Zomerhekkelen omgeving Jelsum.jpg

De watergangen in de omgeving van Jelsum die we deze zomer hekkelen.