Wij baggeren de vaarten bij Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Waskemeer en Haulerwijk

  • geplaatst op 18 december 2024 om 13:50

We zijn begonnen met het uitbaggeren van de vaarten langs de dorpen Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Waskemeer en Haulerwijk. Daarmee verbetert de aan- en afvoer van water en de kwaliteit van het water.

We baggeren (delen van) de Fryskepeallenfeart, Bakkefeanster Feart, Mandewyk en Haulerwykster Feart (officieel: Haulerwiekster Vaort). Deze vaarten liggen globaal tussen Frieschepalen en Veenhuizen. Het te baggeren traject is in totaal 17 kilometer lang. Voor de tijdelijke opslag van de bagger legden we eerder, in oktober/november, langs het traject drie weilanddepots aan. Een deel van de bagger voeren we af met vrachtwagens. De baggerwerkzaamheden duren naar verwachting tot en met de zomer 2025.

73.000 kuub baggerslib

We verwijderen in totaal ongeveer 73.000 kubieke meter bagger uit de vaarten. Een baggerzuiger pompt de baggerspecie vanaf het water door kilometerslange drijvende leidingen naar de weilanddepots. Een deel van de bagger (13.000 m3 bagger uit de Haulerwykster Feart en Bakkefeanster Feart bij onder andere de riooloverstorten) mogen we niet over het land verspreiden. Een boot met schuifbord schuift deze niet-verspreidbare bagger naar verschillende plekken langs de Haulerwykster Feart en Bakkefeanster Feart. Daar laadt een kraan vanaf de kant de bagger in vloeistofdichte vrachtwagens. Die voeren de baggerspecie af naar een erkende verwerker.

Tijdelijke weilanddepots

Van de bagger slaan we 60.000 kuub tijdelijk (twee jaar) op in drie weilanddepots. Die zijn vanaf medio oktober 2024 speciaal voor dit doel ingericht. Er ligt een depot van ongeveer 4 hectare ten zuiden van de Scheidingsreed in Haulerwijk, een depot van 4 hectare ten noordwesten van Waskemeer en een depot van 4 hectare ten noorden van Frieschepalen aan de Haarsterweg.

Grasland na twee jaar

Na de baggerwerkzaamheden droogt de bagger in het depot in en wordt het na één jaar enkele keren omgezet om het indrogen te bevorderen. Na ongeveer twee jaar maken we de ingedroogde bagger (inmiddels grond) weer vlak en wordt de teelaarde (uit de dijkjes) op de ingedroogde bagger gebracht. Daarna wordt het opnieuw ingezaaid met gras.

Kosten

Aannemer J.P. Schilder uit Ursem voert het baggerproject namens ons uit. De totale investering van het werk bedraagt ruim 1,4 miljoen euro.

Droge voeten en schoner water

Wij beheren de hoofdwateren in Fryslân, waaronder de vaarten. De wateraan- en -afvoer van de vaarten moeten we verbeteren om de inwoners in de toekomst te beschermen tegen wateroverlast. Door het dieper maken van de vaarten verbetert niet alleen de doorstroming, maar ook de waterkwaliteit. En schoon en helder water is weer goed voor de flora en fauna.

Foto 1: Met een baggerzuiger wordt de baggerspecie van de bodem gezogen en verpompt via kilometerslange leidingen naar het weilanddepot. Op de foto: Haulerwykster Feart
Met een baggerzuiger wordt de baggerspecie van de bodem gezogen en verpompt via kilometerslange leidingen naar het weilanddepot. Op de foto: Haulerwykster Feart.

Foto 2: Haulerwykster Feart.
Haulerwykster Feart

Foto 3: Het weilanddepot bij de Scheidingsreed in Haulerwijk.
Het weilanddepot bij de Scheidingsreed in Haulerwijk

Kaart: Het te baggeren traject van in totaal 17 kilometer is met een rode en groene lijn weergegeven op de overzichtskaart. De drie weilanddepots zijn met blauwe lijnen ingetekend.
Kaart: Het te baggeren traject van in totaal 17 kilometer is met een rode en groene lijn weergegeven op de overzichtskaart. De drie weilanddepots zijn met blauwe lijnen ingetekend. (klik op de afbeelding voor een vergroting)