Een overzicht van onze belangrijkste projecten. Op de projectenkaart zie je waar wij in jouw omgeving aan het werk zijn.
We gaan de Waddenzeedijk en het gebied tussen buurtschap Koehool (boven Tzummarum) en het Lauwersmeer verbeteren. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2023 en duren tot 2028.
In 2027 gaan we de dijk en delen van de duinen op Schiermonnikoog versterken, zodat iedereen ook in de toekomst veilig kan blijven wonen, werken en recreëren op het eiland. De voorbereidingen voor de versterking zijn gestart.
We starten eind oktober/begin november 2024 met het uitbaggeren van de vaarten langs de dorpen Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Waskemeer en Haulerwijk.
Wetterskip Fryslân en gemeente Noardeast-Fryslân is begin augustus 2024 gestart met het uitbaggeren van de Jislumer Feart en Ferwerter Feart tussen Hegebeintum en Ferwert. Voor de tijdelijke opslag van de bagger legden we in mei/juni/juli 2024 twee weilanddepots aan de west- en oostkant van de Ferwerter Feart ter hoogte van de Patroanswei bij Hegebeintum.
We starten in het najaar van 2023 met het uitbaggeren van de Klynsmafeart, Bânsleat en Heksleat bij Echtenerbrug/Bantega. Voor de tijdelijke opslag van de bagger legden we in september een weilanddepot aan naast de Klynsmafeart ten noorden van het Krompad. Daarnaast vervangen we voor een betere doorstroming in het traject ter hoogte van de Bânsleat zeven duikers.
We starten begin december 2022 met het uitbaggeren van de Skoatterlânske Kompanjonsfeart bij Jubbega/Hoornsterzwaag. Voor de tijdelijke opslag van de bagger leggen we een weilanddepot aan en we voeren een deel van de bagger met vrachtwagens af.
Dit project komt voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water. In deze richtlijn staan afspraken die ervoor moeten zorgen dat uiterlijk in 2027 het water in alle Europese landen voldoende schoon en gezond is. Dit doel geldt ook voor de wateren van het project 'natuurvriendelijke oevers Friese meren 2'.
We willen in de komende twee jaar de twee gemalen in de polders Koaipolder en Jinshuzen tussen Terherne, Akkrum en Jirnsum aanpakken. De beide huidige gemalen zijn aan vervanging toe. Tegelijk met de aanpak van deze gemalen willen we aan de slag met het verbeteren van de waterkeringen in dit gebied.
In Leeuwarden-Zuid verbeteren we de waterkeringen en leggen we waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aan. Zo zorgen we voor minder wateroverlast en schoon water in het gebied. De werkzaamheden zijn gestart en duren naar verwachting tot en met 2025.
Wij verbeteren aan de oostkant van Leeuwarden een deel van de kades, zodat deze weer voldoen aan de veiligheidseisen. We combineren het werk waar mogelijk met de aanleg van natuurvriendelijke oevers.
We gaan de waterkeringen ten noordwesten van Leeuwarden verbeteren. Verschillende trajecten met een totale lengte van 11,7 kilometer in het gebied dat globaal van Lekkum tot aan Bartlehiem loopt. Zo beschermen we inwoners tegen wateroverlast bij extreme weersomstandigheden door klimaatverandering.
We leggen een vispassage aan bij stoomgemaal 'Veenpolder van Echten' en gemaal Ter Idzard. Het werk is naar verwachting voor 1 september 2024 klaar.
Om vissen vrij te laten zwemmen tussen de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) en de polders werken we aan het opheffen van barrières. Bij de vier gemalen Riperfeanen (Nij Beets), Foarútgong (Rottum) en Fjouwerhûs Tsjûkemar 1 en Fjouwerhûs Tsjûkemar 2 bij Rohel doen we dit door het aanleggen van vispassages bij de gemalen. De bouw start vanaf april 2024. Het werk is naar verwachting eind december 2024 klaar.
We verbeteren de kwaliteit van het water van het Nannewiid bij Oudehaske. Dit doen we door voedselrijk slib te baggeren in de plas en de noordelijke opvaarten.
We gaan tussen 2023 en 2027 een aantal waterkeringen in het zuiden van Fryslân verbeteren, in het gebied dat begrensd wordt door Uitwellingerga, Balk, Lemmer en Scherpenzeel. Bij Wolvega en Nieuwehorne liggen de twee oostelijke delen die we aanpakken.
In het watersysteem Dongeradielen daalt de bodem door gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Die daling heeft nadelige effecten op de waterhuishouding en de landbouw in het gebied. Bij de gebiedsontwikkeling Dongeradielen zoeken we samen met de streek naar oplossingen voor deze schade.
Het programma Harlingen is een samenwerking tussen de provincie Fryslân, de gemeente Harlingen en Wetterskip Fryslân. Deze organisaties gaan de komende jaren hun werkzaamheden in het gebied gezamenlijk oppakken.
We willen de komende jaren in polder Alde Lune ten westen van Suwâld aan de slag met het verbeteren van het waterbeheer en de waterkwaliteit. Onze plannen werken we graag samen met de belanghebbenden in het gebied uit.
We startten begin oktober 2023 met het geschikt maken van natuurgebied Bouwepet ten zuidoosten van Gytsjerk als waterbergingsgebied.
Vanaf begin oktober 2024 verbeteren we in en rondom Terherne in totaal ongeveer 5,5 kilometer aan waterkeringen. Met het verhogen en versterken van de keringen voldoen deze weer aan de veiligheidsnormen en wordt de wateroverlast bij extreme weersomstandigheden beperkt. We bereiden het project nu voor. Het werk is naar verwachting in 2025 klaar.
We willen in het najaar van 2024 aan de slag met de inrichting van de polder Himpensermar onder Leeuwarden als waterberging. Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme neerslag. Door de polder opnieuw in te richten kunnen we deze in extreem natte perioden als tijdelijke waterberging inzetten.
We gaan het watersysteem in bemalingsgebied De Jordaan tussen Rinsumageast, Burdaard en Aldtsjerk verbeteren. Het is de bedoeling dat er in dit gebied een duurzame, klimaatbestendige waterhuishouding ontstaat. De uitvoering van het project start naar verwachting na de zomervakantie 2024.
We hebben een opgave om de watersystemen in bemalingsgebied Oldelamer-Nijelamer te verbeteren. Zo verbeteren we de waterkwaliteit en is het gebied beter voorbereid op klimaatverandering.
Het project ‘Ruim Baan voor Vissen’ zorgt voor de verbetering van de vismigratie en de visstand. Daarom maken we zwemroutes langs sluizen, gemalen, stuwen, dijken en dammen visvriendelijk. Wij voeren dit project samen met andere waterschappen en Hogeschool Van Hall Larenstein uit.
We doen onderzoek naar klimaatneutrale en circulaire opties voor waterbouwasfalt.
We onderzoeken het effect van kweldergras en voorland op de kracht van golven die de dijk bereiken, waardoor de dijk mogelijk minder ruimte nodig heeft. Dit doen we in samenwerking met kennisinstituut Deltares, Universiteit Twente en TU Delft.
Europese en nationale aanbestedingen vind je op tenderned.nl. Lees hier meer over digitale aanbesteding en ons digitale aanbestedingsproces.
Op deze pagina vind je belangrijke projecten die Wetterskip Fryslân heeft afgerond.
We investeren al 10 jaar in innovatie. Er zijn sindsdien meer dan 75 innovatieprojecten uitgevoerd, samen met diverse innovatiepartners. Op deze pagina vindt u een overzicht van deze projecten.