Baggeren Bakkefeanster Feart
We starten eind oktober/begin november 2024 met het uitbaggeren van de vaarten langs de dorpen Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Waskemeer en Haulerwijk. Daarmee verbetert de aan- en afvoer van water en de kwaliteit van het water. Voor de tijdelijke opslag van de bagger leggen we eerst, in oktober/november, langs het traject drie weilanddepots aan en we voeren een deel van de bagger met vrachtwagens af.
Op deze pagina[[ toc ]]
Waar gaan we baggeren?
We gaan (delen van) de Fryskepeallenfeart, Bakkefeanster Feart, Mandewyk en Haulerwykster Feart (officieel: Haulerwiekster Vaort) baggeren. Deze vaarten liggen globaal tussen Frieschepalen en Veenhuizen. Het te baggeren traject is in totaal 17 kilometer lang en is met een rode en groene lijn weergeven op de onderstaande overzichtskaart. We noemen het totale baggerproject ‘Baggeren Bakkefeanster Feart’.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Wat houden de werkzaamheden in?
- We verwijderen in totaal ongeveer 73.000 kubieke meter bagger uit de vaarten. Van deze bagger voeren we het deel (13.000 m3 bagger uit de Haulerwykster Feart bij onder andere de riooloverstorten) dat we niet over het land kunnen verspreiden in vloeistofdichte vrachtwagens af naar een erkend stort. Het traject van deze niet-verspreidbare bagger is met groene lijnen weergegeven op de bovenstaande kaart en heeft een totale lengte van ongeveer 3 kilometer.
- Een boot met schuifbord schuift de niet-verspreidbare bagger naar verschillende plekken langs de Haulerwykster Feart. Daar laadt een kraan vanaf de kant de bagger in vloeistofdichte vrachtwagens. Die voeren de baggerspecie af naar een erkende verwerker.
- De resterende 60.000 m3 van de bagger slaan we tijdelijk (twee jaar) op in drie weilanddepots, die we vanaf medio oktober 2024 speciaal voor dit doel inrichten. De locaties van de depots staan op de kaart met blauwe lijnen weergegeven. Er komt een depot van ongeveer 4 hectare ten zuiden van de Scheidingsreed in Haulerwijk, een depot van 4 hectare ten noordwesten van Waskemeer en een depot van 4 hectare ten noorden van Frieschepalen aan de Haarsterweg.
- De baggerwerkzaamheden en het afvoeren van de bagger vinden plaats in de periode oktober/november 2024 tot en met de zomer 2025.
Waarom gaan we de vaarten baggeren?
Wetterkip Fryslân beheert de hoofdwateren in Fryslân, waaronder de vaarten bij Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Waskemeer en Haulerwijk. De wateraan- en -afvoer van deze vaarten moet worden verbeterd om de inwoners in de toekomst te beschermen tegen wateroverlast. Door het dieper maken van de vaarten verbetert niet alleen de doorstroming, maar ook de waterkwaliteit. En schoon en helder water is weer goed voor de flora en fauna.
Ook zijn de vaarten na het baggeren weer diep genoeg voor onze maaiboot. Deze kleine boot verwijdert bij het jaarlijkse onderhoud riet en waterplanten uit de vaarten voor een goede doorstroming.
Wat is baggerspecie?
Baggerspecie is slib dat elk jaar ongeveer 1 tot 2 centimeter op de waterbodem aangroeit. Dit is een natuurlijk proces. De laag ontstaat bijvoorbeeld door afgestorven waterplanten en bladeren. Voor verbetering van de kwaliteit en een goede aan- en afvoer van het water wordt de baggerlaag verwijderd.
Hoe gaan we baggeren?
- We leggen eerst voor de tijdelijke opslag van bagger in drie weilanden depots aan.
- Van de afgegraven teelaarde (vruchtbare bovengrond met een dikte van ongeveer 20 tot 30 centimeter) maken we een dijkje van 1,5 tot maximaal 1,8 meter hoog om het depot heen. Zo kunnen we de baggerspecie opslaan.
- We gaan baggeren met een baggerzuiger. De baggerzuiger pompt de verspreidbare baggerspecie vanaf het water door een kilometerslange drijvende leidingen naar de drie weilanddepots.
- In de depots zal ongeveer 60.000 m3 bagger worden opgeslagen. Het andere deel (13.000 m3 niet-verspreidbare bagger) voeren we met vrachtwagens af.
- Na de baggerwerkzaamheden worden, na het afvoeren van het water in het depot, de dijkjes afgegraven tot de hoogte van de baggerlaag. De indrogende baggerspecie wordt één of zo nodig meerdere keren omgezet en op ruggen (bulten) gezet om het indrogen te versnellen. Als de bagger voldoende is ingedroogd, maken we het perceel weer vlak en zaaien het in met gras. Zo kan de eigenaar of pachter het weer als weiland gebruiken. Als de weersomstandigheden tegenzitten, moeten we het vlakmaken en inzaaien uitstellen.
Overlast voor de omgeving
We kunnen enige hinder door werkzaamheden niet voorkomen. In het begin is een aantal weken zicht op bouwverkeer en machines en kan er enige geluidsoverlast ontstaan. Woningen en wegen blijven bereikbaar tijdens de uitvoering. Uiteraard proberen we de hinder zoveel mogelijk te beperken en de omgeving erop voor te bereiden.
We houden rekening met de natuur
Bij de werkzaamheden houden we zoveel mogelijk rekening met de natuur. We starten het werk na het broedseizoen, we houden ons aan de gedragscode flora en fauna voor waterschappen. Voor de aanleg van het depot zijn natuurtoetsen uitgevoerd.
Planning werkzaamheden (onder voorbehoud)
- Oktober/november 2024: start aanleg weilanddepots.
- Het moment van afvoeren van de niet-verspreidbare baggerspecie is afhankelijk van de planning van de baggeraannemer.
- Eind oktober/begin november 2024: start baggerwerkzaamheden met baggerzuiger.
- Zomer 2025: einde baggerwerkzaamheden met baggerzuiger.
- Najaar of winter 2024/2025: eerste keer omzetten baggerspecie om het indrogen te bevorderen.
- Zomer of najaar 2025: de bagger wordt, zo nodig, nog een keer omgezet.
- Najaar 2025 of voorjaar 2026: depots weer ingericht als weiland.
Vergunningsprocedures
Voor het baggerproject wordt uitgevoerd, wordt een aantal vergunningsprocedures doorlopen. Het gaat onder meer om een procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de aanleg van de weilanddepots. Voor de aanleg van elk weilanddepot wordt een loonbedrijf uit de regio gevraagd. Loonbedrijf Pomper uit Oranje gaat het noordelijke weilanddepot aanleggen, loonbedrijf Kok uit Bakkeveen het weilanddepot in het midden en loonbedrijf Luimstra uit Surhuizum het zuidelijke weilanddepot. Aannemer J.P. Schilder uit Ursem voert de baggerwerkzaamheden uit.