Aanleg vispassages bij gemalen Nij Beets, Rottum en Rohel - afgerond
Om vissen vrij te laten zwemmen tussen de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) en de polders werken we aan het opheffen van barrières. Bij de vier gemalen Riperfeanen (Nij Beets), Foarútgong (Rottum) en Fjouwerhûs Tsjûkemar 1 en Fjouwerhûs Tsjûkemar 2 bij Rohel doen we dit door het aanleggen van vispassages bij de gemalen. De bouw startte vanaf april 2024. Het werk was voor 1 december 2024 klaar.
Doel van het project
De gemalen Riperfeanen, Foarútgong, Fjouwerhûs Tsjûkemar 1 en Fjouwerhûs Tsjûkemar 2 voeren het overtollige water uit de grote polders af. De gemalen waren een barrière voor vissen, ze konden het gemaal niet veilig passeren. Vele vissoorten, zoals snoek, brasem en blankvoorn, trekken in het voorjaar van dieper water (de Friese boezem) naar ondieper water (de polders) om zich hier voort te planten. In het najaar trekken ze weer naar dieper water. Met de aanleg van de vispassages bieden we de vis een route om het gemaal veilig te kunnen passeren.
Constructie vispassage
De constructie van de vispassage bestaat uit een betonnen put met schuiven, pompen en leidingwerk. De in- en uitstroomopeningen liggen vlak boven de waterbodem. Door de grote peilverschillen moesten de leidingen erg diep worden gelegd. Hiervoor moesten we tijdelijk een diepe bouwkuip maken. Nu het werk klaar is, ligt de hele constructie onder de grond en is deze nauwelijks zichtbaar. Op de onderstaande foto is het eindresultaat van een vergelijkbare vispassage te zien.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Werking van de vispassage
Het verschil tussen de waterpeilen van de polder en de boezem varieert per locatie, maar is bij een aantal vispassages maar liefst 2,5 meter. Om te zorgen dat vissen dit peilverschil kunnen overbruggen was er een technische oplossing nodig. Hierbij werd rekening gehouden met het natuurlijke gedrag van vissen om in het voorjaar, tegen de stroming van het water in, naar paaigebieden in de polders te trekken (migreren). In het najaar zwemmen ze met de stroming mee weer terug naar het diepere boezemwater.
Omdat het waterpeil in de polders lager is dan in de Friese boezem kregen de vispassages schuiven en pompen om de juiste waterstroom op te wekken. Die maken op kunstmatige wijze een lokstroom die vissen aantrekt. Vissen zwemmen tegen deze stroom in, van de boezem naar de polder, of met de stroom mee van de polder naar de boezem, en verzamelen zich in de wachtruimte van de vispassage. Na een ingestelde tijd gaat de schuif aan de ene kant dicht en aan de andere kant open. Daarna zakt of stijgt het waterpeil in de vispassage en kunnen vissen verder zwemmen naar de polder of boezem.
Voorjaarsintrek
In het voorjaar staat het waterpeil in de vispassage op het niveau van de boezem (52 centimeter beneden NAP). Een pomp wekt een waterstroom op die loopt van de polder naar de boezem. Vissen zwemmen tegen deze stroom in, van de boezem naar de polder, en verzamelen zich in de wachtruimte van de vispassage. Na een ingestelde tijd gaat de schuif aan de boezemkant dicht en aan de polderkant open. Daarna zakt het waterpeil in de vispassage en kunnen vissen verder zwemmen naar de polder.
Najaarsuittrek
In het najaar staat het waterpeil in de vispassage op polderpeil. Ook dan wekt de pomp een lokstroom op van de polder naar de boezem. Vissen in de polder merken deze stroming op en zwemmen de vispassage in. Op een bepaald moment kunnen ze niet verder. Na de ingestelde tijd gaat de schuif aan de polderkant dicht en aan de boezemkant open. Het waterpeil in de passage stijgt tot boezempeil en de vissen kunnen verder zwemmen naar de boezem.
Overlast voor de omgeving
Tijdens de bouwperiode kon er tijdelijk geluidsoverlast en verkeershinder ontstaan. Uiteraard probeerden we dit zoveel mogelijk te beperken. Verkeershinder of omleidingen werden tijdig met bebording aangegeven.
Planning
Aannemer Schot Infra BV uit Broek op Langedijk voerde het werk voor ons uit. Vanaf april 2024 startten de werkzaamheden bij de gemalen Riperfeanen (Nij Beets), Foarútgong (Rottum) en Fjouwerhûs Tsjûkemar 1 en Fjouwerhûs Tsjûkemar 2 bij Rohel. De werkzaamheden waren voor 1 december 2024 klaar.
Kosten
De totale bouwkosten voor de aanleg van de vispassages zijn geraamd op 3,5 miljoen euro. Het project 'vispassages Fryslân 2' wordt gefinancierd door Wetterskip Fryslân en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3).
Financiering
Het project wordt gefinancierd door Wetterskip Fryslân en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3).
Website Europese Commissie plattelandsontwikkeling(externe website)