Provincie en Wetterskip in beroep tegen gaswinning Warga-Wartena
- geplaatst op 10 december 2024 om 14:57
Op 6 november 2024 heeft Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei ingestemd met het geactualiseerde winningsplan in veenweidegebied Warga-Wartena. Dit plan gaat over een actualisering en verlenging van het bestaande winningsplan voor deze locatie. Samen met de provincie maken wij ons zorgen over de negatieve gevolgen als langer gas wordt gewonnen en gaan daarom samen in beroep.
Gaswinning leidt tot bodemdaling. De overheden hebben in hun eerdere adviezen aan het ministerie benadrukt dat laagveengebied als Warga-Wartena geen extra bodemdaling kan opvangen. Deze zorgen zijn in het instemmingsbesluit onvoldoende weerlegd. Daarmee vinden we het winningsplan Warga - Wartena onvoldoende gemotiveerd en uitgelegd. Gaswinning kan niet veilig en zonder consequenties voor de omgeving. Daarom gaan we samen met de provincie in beroep tegen het besluit.
Geen draagvlak voor gaswinning in Fryslân
Gedeputeerde Friso Douwstra: 'Er is geen draagvlak voor gaswinning in Fryslân. We maken ons hier grote zorgen over. De gestapelde effecten in veenweidegebieden zijn bovendien onduidelijk en risicovol. Daarnaast ontstaan onomkeerbare schades die bovendien moeilijk te bewijzen zijn. Fryslân hanteert de Friese norm: van iedere verdiende euro vloeit minimaal een derde terug naar de regio. Dit is uiteraard bovenop een 100% compensatie van opgetreden mijnbouwschade door bodemdaling en vervolgschade. Voorkom onomkeerbare Groningse toestanden. Nieuwe of extra gaswinning in Fryslân? Doe het niet!'
Wetterskip Fryslân benadrukt dat gaswinning negatieve gevolgen heeft voor de waterhuishouding. Dagelijks bestuurslid Remco van Maurik licht toe: 'Ons watersysteem wordt al kwetsbaarder door klimaatverandering en daarbij heeft elk veengebied ook de uitdaging van veenoxidatie. Tel hier de extra bodemdaling door gaswinning bij op, dan zijn dat de belangrijke redenen waarom we negatief zijn over deze gaswinning.'
Friese overheden op één lijn
We nemen samen met de Friese gemeenten en de provincie Fryslân zitting in de Friese Mijnbouwtafel. Hierdoor vindt vroegtijdig en integrale afstemming plaats. Alle Friese overheden zitten op één lijn en zijn tegen gaswinning in Fryslân.